суботу, 14 травня 2016 р.

ІСТОРІЯ МОЩЕНОГО

Село Мощене розташоване за 13 км на схід від Гайворона. Населення – 835 чоловік.
Дослідники вважають, що село виникло у XVIII столітті.
 Назва населеного пункту походить від "мощеної (обкладеної каменем) криниці", Викопана вона була за вказівкою власника села графа Потоцького. Коли він проїжджав великою транзитною дорогою Умань-Балта, тут зупинявся і йому сподобалась за смаковими якостями джерельна водиця. Тому й повелів облаштувати джерело. Збереглась криниця до наших днів. Спочатку біля криниці було збудовано шинок, а згодом біля нього утворилось поселення Мощена.
У XIX ст. село перейшло у власність А.Лопушанського, а від нього до польського поміщика Рудницького, який заборгував Київському земельному банкові, і маєток, який був у заставі за взятий кредит, купили відомі меценати Богдан та Варвара Ханенко.
Церковнопарафіяльна школа відкрита у 1865 р. А в 1892 р. паном Ханенком збудовано для школи окреме приміщення, яке збереглось до наших днів.
Понад 300 жителів брали участь у Великій Вітчизняній війні, 117 - загинуло. 9 травня 1954 р. споруджено пам'ятник полеглим воїнам, що визволяли Мощене від фашистських загарбників.
Функціонує загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, Будинок культури, бібліотека, відділення поштового зв'язку, ФАП, будинок побуту, заклади торгівлі.
Відомі люди Мощеного - генерал-майор І. С. Туловський,  кавалер ордена Леніна і трьох орденів Червоного Прапора; генерал-майор І. І. Радзієвський.


Немає коментарів:

Дописати коментар