суботу, 14 травня 2016 р.

ІСТОРІЯ БЕРЕСТЯГІВ

БЕРЕСТЯГИ - село, центр сільської Ради, розташоване за 25 км на північний схід від Гайворона.
Населення - 538 чоловіка.
Виникло в другій половині XVIII століття.
Назва села походить від берестового лісу, що оточував село.
 За переказами цю місцину заселив польський граф Станіслав Потоцький. Згодом село перейшло у власність поміщика Д.Залютинського, а від нього - до пана Г.Закржевського.
Переважна більшість селян займалась
землеробством,
деякі - чоботарством.
В роки Великої Вітчизняної війни в селі діяла підпільна група, яку очолював К.А.Терлюк. Патріоти розповсюджували листівки, слухали і записували радіопередачі, добували зброю і боєприпаси, секретні відомості про ворогів. Жителька села Т.Дробот вела боротьбу з ворогом у підпіллі, а потім подалась у партизанський загін, що діяв на території Джулинського (нині Бершадського) району. У бою з ворогом юна месниця загину¬ла. За проявлену хоробрість її нагороджено орденом Вітчизня¬ної війни.
Відомі люди. В селі в дитячі роки проживав художник-декоратор,  прикладник, член Національної спілки художників України Анатолій Дворський.
Григо́рій Балицький — організатор і керівник партизанського руху в Україні в роки Радянсько-німецької війни, Герой Радянського Союзу.
Нині в Берестягах функціонує загальноосвітня школа 1-І І ступенів, Будинок культури, бібліотека, ФАП, дитсадок, мага¬зин, відділення зв'язку.

Корисні копалини -  пісок, каолін.

1 коментар:

  1. Дуже приємно, що у цій маленькій статті про малу батьківщину мого батька згадали діда Терлюка Кузьму Антоновича. Дякую!

    ВідповістиВидалити